Cursuri Alternative Un blog despre viață - din Asia, România, și dintre cele două

De ce călătorim

Am călătorit foarte mult până acum. Cu toate astea mi-am dat seama de un lucru: de fapt nu prea îmi place să călătoresc.

Sau îmi place, dar numai în anumite condiții: atunci când călătoria are un scop, iar acel scop să fie ceva mai mult decât călătoritul în sine.

Eu văd călătoriile mai degrabă ca pe o mare distragere de la viață decât ca un scop în viață, dar evident că uneori sunt necesare pentru a împlini aumite lucruri.

Viața ideală pentru mine e plină de rutină: trezit într-un loc familiar, în liniște. Petrecut mult timp singur. Muncit la proiecte pe termen lung. Mi-am dat seama că dacă sunt pe drum e mult mai greu să îmi păstrez concentrarea pe ceea ce fac datorită în primul rând multitudinii de stimuli. De asta nu prea îmi place ideea de nomad digital și am ales să mă stabilesc la țară în România în 2013, după 6 ani de Asia.

“Nu folosi banii pentru a acumula lucruri, adună experiențe!”

Un celebru citat motivațional distribuit la nesfârșit pe rețelele de socializare. La prima vedere sună frumos. Că doar materialismul știm toți că nu e bun deci ce să facem altceva cu banii decât să îi cheltuim pe vacanțe în locuri îndepărtate sau pe “experiențe unice”?

Totuși, dacă ne uităm un pic mai adânc, călătoritul pentru “a aduna experiențe” nu e altceva decât o formă de consumerism ceva mai bine deghizată.

Iar acumulatul de lucruri nu e neaparat ceva rău! Mie îmi place să am lucruri care îmi fac viața mai frumoasă!

Consumator sau creator?

Cu toții suntem și consumatori și creatori într-o măsură mai mică sau mai mare. Dar cred că mulțumirea vine nu când consumăm ci când construim ceva și împărțim din succesul a ceea ce am făcut cu cei din jur! Iar pentru a construi ceva avem nevoie în primul rând de rutină și disciplină.


Imaginea e din una din primele mele călătorii mai mari, din 2008. Mă stabilisem recent în Beijing. Un amic mi-a propus să mergem până în Kashgar și înapoi cu trenul. Cam 6 zile dus-intors.